viernes, 27 de marzo de 2020

24/6/1960 Els primers 90 habitatges als blocs I i II, entre els carrers Maresme i Paraguai


 Aprofitant el confinament i la possibilitat de tenir temps per ordenar han aparegut articles relacionats amb la història de l'Barri, per compartir ... aqui una transcripció d'un d'aquests articles:

Imatge de la construcció dels bolcs E-I i E-II de la cooperativa.
Foto: Luis Estrada. Arxiu de la Cooperativa.)

"Si té fotografies o documents del seu barri, 
en pot fer donació a l’Arxiu Municipal d el Districte"
Davant l’arribada massiva a Barcelona de persones d’altres indrets i la manca d’habitatges dignes, un grup de treballadors afiliats a la HOAC (Hermandad Obrera de Acción Católica) de la parròquia del Sagrat Cor de Jesús del Poblenou i vinculats al moviment cooperativista del barri van constituir, el 16 de novembre de 1957, la Cooperativa d’Habitatges del Sagrat Cor de Jesús. Estava formada per quinze socis i tenia com a objectiu la construcció d'habitatges per als seus associats. 

Dies després, quan es va celebrar la primera assemblea (1de desembre de 1957), el nombre d’associats havia augmentat fins a 97 i ho continuà fent en dies posteriors. El 2 de gener de 1958, van obtenir l’opció de compra d’un terreny, propietat d’Enric Cera i d’altres propietaris, plenes de matolls i alguna masia, al costat de la Riera d’Horta (rambla Prim), on l’autopista i la Gran Via encara no s’havien urbanitzat, com tampoc el carrer Maresme, que també estava en projecte, i el de Paraguai, que van costar 1.743.001 pessetes, pagades proporcionalment pels socis. Amb el solar en propietat i el projecte per a la construcció dels blocs E-I, E-II i E III, el 21 de desembre de 1958, es va col·locar la primera pedra, portada des de Montserrat.

Les obres van començar a bon ritme en els blocs I i II, amb la particularitat que també hi prenien part els cooperativistes, que aportaven el seu treball voluntari i que va ser cabdal per a la seva bona marxa. Finalment, el 24 de juny de 1960 es van entregar els primers 90 habitatges, que corresponien als blocs I i II, entre els carrers Maresmei Paraguai.








No hay comentarios:

Publicar un comentario